Door te ervaren leren we.
Door te leren groeien we.
Door te groeien creeeren we een betere wereld.
Masterclasses
Masterclass A.I.
Deze met A.I. gemaakte video beschrijft mijn inzichten omtrent het gebruik van A.I.
Masterclass Brede Welvaart
In deze presentatie ga ik in op de inzichten die ik verkregen heb in de Masterclass Brede Welvaart
Masterclass Inclusieve dienstverlening
Deze presentatie gaat in op de Masterclass Inclusieve dienstverlening.
De professionals
Mensen met kennis en ervaring, zijn als bronnen in een woestenij.
Ze brengen lessen met zich mee, die de tijd hen geleerd heeft.
Met die informatie, word het laten groeien en bloeien van de omgeving, een stuk makkelijker.
Het enige wat ons als aankomend communicatieprofessionals te doen staat, is een emmertje pakken, om het water te halen.
Tijdens mijn interviews met drie experts in communicatie kreeg ik waardevolle inzichten over de rol van ethiek, gemeenschap en verantwoordelijkheid binnen communicatie. De gesprekken met Virginia Dignum (hoogleraar Responsible Artificial Intelligence aan de Universiteit van Umeå & Delft), Kirsten Jassies (communitymanager en socialmedia-expert), en Folkert Jensma (ethiekadviseur en journalist bij NRC) inspireerden me om verder na te denken over mijn aspiraties als communicatieadviseur.
Virginia Dignum benadrukte het belang van verantwoordelijkheid en transparantie bij de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) in communicatie. Ze stelde dat AI-systemen onze communicatiemogelijkheden enorm kunnen verbeteren, maar dat ze tegelijkertijd ethische uitdagingen met zich meebrengen, zoals bias en privacykwesties. Haar woorden resoneerden: "AI is nooit neutraal; het weerspiegelt de waarden van degenen die het bouwen." Dit benadrukt de noodzaak om als communicatieprofessional kritisch na te denken over de technologieën die we gebruiken en hoe deze impact hebben op de mensen die we willen bereiken.
Kirsten Jassies legde de nadruk op communitymanagement als een essentieel onderdeel van communicatie. Zij benadrukte dat succesvolle communicatie niet alleen gaat over het zenden van boodschappen, maar ook over het creëren van betekenisvolle connecties. Haar aanpak, gericht op authentieke en empathische interactie met doelgroepen, maakte duidelijk dat een sterke gemeenschap de basis vormt voor vertrouwen en betrokkenheid. Een opvallend citaat van haar was: "Een goede community is niet alleen een publiek, het is een ecosysteem waarin iedereen een rol speelt."
Folkert Jensma bracht de ethische dimensie naar een ander niveau door te spreken over integriteit en verantwoordelijkheid in de journalistiek. Hij benadrukte hoe belangrijk het is om een balans te vinden tussen transparantie en het beschermen van bronnen, evenals het zorgvuldig omgaan met gevoelige informatie. Jensma's advies om altijd te streven naar een evenwicht tussen het recht op informatie en de mogelijke gevolgen daarvan, gaf me een dieper begrip van de morele overwegingen die bij communicatie horen.
Wat ik uit deze gesprekken heb geleerd, is dat een goede communicatieadviseur niet alleen een technische specialist moet zijn, maar ook een ethisch kompas nodig heeft en moet investeren in menselijke relaties. In mijn toekomstige werk wil ik deze lessen integreren door een adviesrol aan te nemen die gebaseerd is op ethisch verantwoorde technologie, een sterke focus op gemeenschapsopbouw, en een voortdurende reflectie op de morele implicaties van communicatiepraktijken.
Concreet betekent dit dat ik, wanneer ik een communicatiestrategie ontwikkel, altijd rekening houd met de ethische aspecten van de tools die ik gebruik, actief werk aan het bouwen van betrokken gemeenschappen, en bij belangrijke beslissingen ethische richtlijnen zal raadplegen. Dit trio aan perspectieven heeft me niet alleen geïnspireerd, maar ook een routekaart gegeven voor de professional die ik wil worden.
Workshop: Stressloos Spreken
In het vierde jaar van de opleiding communicatie gaf ik een workshop met als thema "Stressloos Spreken". Het onderwerp sloot perfect aan bij de behoeften van mijn doelgroep: jonge professionals en studenten die vaak nerveus worden bij het spreken voor een publiek. Tijdens de voorbereiding heb ik me verdiept in methodes zoals ademhalingstechnieken, presentatiemindset en het structureren van presentaties. Deze technieken waren gekozen omdat ze praktisch en direct toepasbaar zijn, en gericht op het opbouwen van zelfvertrouwen.
Terugblik op de uitvoering
Het geven van de workshop verliep grotendeels soepel. Wat goed werkte, was het interactieve karakter. Ik moedigde deelnemers aan om hun eigen ervaringen te delen.Dit samen met een flinke dosis humor in onze presentatie zorgde ervoor dat het ijs gebroken was.
Een leerpunt is dat ik meer tijd moet inplannen voor persoonlijke vragen en begeleiding. Ik ontdekte dat veel deelnemers vragen hadden, en we qua timing neit helemaal goed uitkwamen. Na de eerste keer dat we de workshop gaven hebben we het al aangepast, maar achteraf gezien had onze inleidende presentatie nog korter gemogen. Een flexibeler tijdschema zou in de toekomst ruimte bieden voor deze persoonlijke benadering.
Reacties van de deelnemers
De feedback van de workshopvolgers was overwegend positief. Veel deelnemers waardeerden de praktische tips en de ontspannen sfeer. Eén deelnemer zei: "Ik had niet gedacht dat ademhalingstechnieken zo’n groot verschil konden maken." Er waren ook opbouwende opmerkingen, zoals de wens voor meer oefeningen . Ik zou daarom bij een volgende worshop, meer tijd vrij maken voor directe interactie met de deelnemers.
Verbinden met LOCO-competenties
Tijdens de voorbereiding en uitvoering heb ik meerdere LOCO-competenties aangesproken, waaronder "plannen en organiseren" en "overtuiging en draagvlak creëren." De gestructureerde voorbereiding, het aanpassen van de workshopinhoud op de behoeften van de deelnemers, en mijn vermogen om een veilige en positieve omgeving te creëren, zijn vaardigheden die ik verder wil ontwikkelen.
Deze workshop heeft me niet alleen geholpen om mijn vaardigheden als trainer te verbeteren, maar ook mijn zelfvertrouwen vergroot in het delen van mijn kennis met anderen. Met deze inzichten kijk ik ernaar uit om mijn volgende workshop nog effectiever en waardevoller te maken.